Mikrometre Cihazı Kalibrasyonu mikrometrenin referans blok mastarlar ile karşılaştırılması işlemidir. Mikrometreler 0,01 ve 0,001 mm ve 0,001’’ ve 0,0001’’ hassasiyetinde ölçme yapan vidalı ölçü aletidir. Yaygın olarak kullanılan mikrometre aralıkları 0 – 25 mm, 25 – 50 mm, 50 – 75 mm, 75 – 100 mm dir. Ölçme işlemi sabit ağız ile hareketli ağız arasına yerleştirilen parçanın sürtünmeli hareket vidası (cırcır) yardımıyla tambur ve duy kısmından ölçülmesi işlemidir.
Mikrometre Kalibrasyonlarında kullanılan referans mastarların kalibreli olması gerekir. Mikrometre kalibrasyonları akreditasyon kapsamında yapılacağı gibi izlenebilir olarak ta yapılabilir. Ölçümlere başlamadan önce mikrometre cihazının sıfırlama işlemi yapılmalıdır. Sıfırlama işlemi referans blok mastarlar veya mikrometrenin kendi mastarı ile ayar yapmak gerekir. Kalibrasyon işlemi sonucunda bir kalibrasyon sertifikası hazırlanır ve değerlendirme yapması için kullanıcıya paylaşlır . Kalibrasyon işlemi kullanım durumuna ve kullanım yerine göre en az yılda bir kez olacak şekilde yapılmalıdır. Sık kullanılan bir mikrometre cihazı daha sık periyotlarda kalibre yapmak gerekir. Cihazın uygun periyotlarda kalibre edilmesi kullanıcı sorumluğundandır.
Mikrometre kalibrasyonu alanında uzman kişiler tarafından laboratuvar şartlarında yapılmalıdır. Mikrometre laboratuvar şartlarında uyum sağladıktan sonra kalibrasyon işlemi yapılmalıdır. Isı dengesinin oluşması içinde mikrometrenin kalibrasyon için laboratuvarda beklemesi gerekir. Isıl dengeye geldikten sonra kalibrasyon işlemi yapılmalıdır. Kalibrasyon işlemi sırasındaki sıcaklık ve nem bilgileri kayıt edilmelidir.
Mikrometre çeşitleri;
- İç Çap Mikrometresi
- Dış Çap Mikrometresi
- Derinlik Mikrometresi
- Elektronik Mikrometre
- Kalınlık Ölçer veya Komparatör Mikrometre
- Lazer Mikrometre
- Mekanik Mikrometre
Mikrometre Cihazı kalibrasyonu için bize buradan ulaşabilirsiniz.
Diğer Kalibrasyon hizmetlerimize buradan ulaşabilirsiniz.